Saltar al contingut principal

5. Estadístiques d'empresa i ocupació

L'Àrea d'Empresa i Ocupació s'encarrega de dissenyar i produir les estadístiques de l'activitat empresarial i laboral que corresponen a l'Idescat.

La producció estadística empresarial inclou les estadístiques estructurals i conjunturals d'empreses i les estadístiques de sectors específics, com ara el sector exterior, el cultural, el turístic, el sector TIC, l'R+D i la innovació, amb un enfocament orientat també a la competitivitat i la sostenibilitat. Aquest darrer enfocament s'ha vist potenciat amb la inclusió del Compte dels fluxos de materials i de l'anàlisi de viabilitat per a la construcció i difusió d'un marc d'indicadors de l'economia circular per a Catalunya, i amb l'impuls per a la incorporació a l'estadística oficial catalana dels indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS), d'àmbit absolutament transversal.

Pel que fa a l'estadística laboral, les actuacions inclouen la dimensió i la caracterització de la força de treball, l'obtenció del nombre d'afiliats i afiliacions segons la residència padronal, l'Estadística de salaris i l'Estadística de cost laboral, entre d'altres.

L'Àrea també ha d'elaborar el Registre estadístic d'entitats com a nucli d'integració, fonamentalment, de la informació administrativa i estadística d'empreses i establiments, i la seva relació amb els registres estadístics de població i de territori.

L'any 2022, l'Àrea d'Empresa i Ocupació ha destinat els recursos a les línies d'actuació següents:

  1. Desenvolupament metodològic i elaboració dels indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible per a Catalunya.
  2. Seguiment de l'impacte en les empreses de les dificultats per disposar d'aprovisionaments, del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna i de l'increment de preus de l'energia.
  3. Anàlisi de viabilitat per a la innovació de productes i de processos de producció estadística.
  4. Manteniment i ampliació de la producció estadística de la qual és responsable, d'acord amb el Programa anual d'actuació estadística del 2022.

Pel que fa als objectius de desenvolupament sostenible (ODS), Catalunya disposa de dos sistemes d'indicadors per mesurar-ne el grau d'assoliment, que s'emmarquen en el Pla nacional per a la implementació de l'Agenda 2030 a Catalunya i que es duen a terme conjuntament amb el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), actualment adscrit al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i la col·laboració dels departaments de la Generalitat:

  • Els indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible de la UE per a Catalunya, que tenen com a referència la bateria oficial d'indicadors d'Eurostat, per al context europeu.
  • Els indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible de les NU per a Catalunya, que permeten mesurar l'assoliment dels ODS a Catalunya a escala global i utilitzen la metodologia proposada per les Nacions Unides, adequada en el marc d'un grup de treball constituït pels òrgans d'estadística de les comunitats autònomes.

L'any 2022 s'han dut a terme els treballs metodològics i d'elaboració que han permès ampliar el nombre d'indicadors disponibles, i s'ha procedit a l'actualització anual dels indicadors ja publicats. També s'ha publicat la desagregació per sexe dels indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'agenda 2030 de Nacions Unides i que tenen com a font l'Enquesta de població activa (EPA), les estadístiques de salaris i el Mercat de treball de les persones amb discapacitat (MTPD).

El 2022 ha estat un any marcat per les dificultats de disposar d'aprovisionaments, pel conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna i per l'impacte de l'increment de preus de l'energia. L'Àrea d'Empresa i Ocupació ha destinat recursos a obtenir nova informació per avaluar-ne l'impacte en l'activitat empresarial. Així, els Mòduls d'actualitat empresarial de l'Enquesta de clima empresarial corresponents als trimestres del 2022 s'han orientat a obtenir inputs sobre:

  • Les dificultats dels establiments per disposar d'aprovisionaments i el tipus d'afectació, les mesures que han adoptat per fer-ne front i la previsió de millora de les restriccions o limitacions.
  • El grau de coneixement empresarial i de sol·licitud dels Fons de recuperació europeus Next Generation i les seves principals línies d'ajut.
  • L'impacte empresarial del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna.
  • Les mesures dels establiments per fer front a l'augment del preu de l'energia, els factors que limiten la inversió en mesures d'eficiència energètica i la previsió de l'evolució dels preus i els costos laborals.

Pel que fa a la innovació de la producció estadística, el 2022 s'ha donat continuïtat a projectes iniciats en períodes anteriors i s'han posat en marxa projectes nous.

Així, s'ha continuat treballant en els projectes següents:

  • En l'àmbit de la comptabilitat mediambiental, i en relació amb el Compte de fluxos de materials de l'economia catalana, s'han difós els resultats per als anys 2018 i 2019. Aquesta actuació estadística té com a objectiu presentar de forma sistemàtica, comparable i detallada els inputs físics de materials que entren en el sistema econòmic i els outputs generats en unitats físiques, fent una adaptació de la metodologia d'Eurostat a l'àmbit de Catalunya.
  • S'ha impulsat el desenvolupament del Sistema estadístic d'informació laboral, concebut a l'Àrea com un ecosistema de dades l'objectiu principal del qual és la producció eficient i enriquida d'estadístiques relacionades amb el mercat laboral. Es basa en el gran potencial dels registres administratius per generar informació de qualitat, però també en fonts de base mostral i preveu l'aprofitament d'altres fonts internes i externes i/o de base agregada. Alhora, s'interconnecta amb els registres bàsics de població, entitats i territori i els seus respectius satèl·lits, fet que ha de permetre analitzar la informació segons diverses perspectives.
  • S'ha impulsat la creació de les bases de dades i la validació de la informació primària per poder automatitzar el càlcul dels indicadors de la Inserció laboral dels graduats universitaris amb l'objectiu de difondre resultats el 2023.
  • Pel que fa a les accions vinculades amb el desenvolupament de la Plataforma Cerdà, suport tecnològic del Sistema integrat d'informació estadística de l'Idescat, durant l'any 2022 s'han continuat els treballs per a:
    • La migració a aquesta Plataforma de la producció i difusió de les estadístiques de comerç amb l'estranger, amb la validació de les tabulacions, rànquings i jerarquies de navegació de la informació, a les quals es podrà accedir per a la consulta dinàmica de dades al web.
    • El desenvolupament, a la Plataforma, de les estadístiques d'ocupació d'allotjaments turístics.

Quant als nous projectes, cal destacar els següents:

  • S'ha iniciat l'anàlisi de viabilitat per a la construcció i difusió d'un marc anual dels Indicadors de l'economia circular per a Catalunya, prenent com a referència la bateria d'indicadors d'Eurostat.
  • S'ha dut a terme el desenvolupament de sistemes de pertorbació en la difusió de la informació, com a mètode de protecció de la revelació estadística i d'ampliació de la capacitat de publicació d'informació de variables jeràrquiques, que s'han aplicat a l'Estadística de l'ocupació assalariada i autònoma segons afiliacions a la Seguretat Social.
  • S'han definit, desenvolupat i executat mètodes de validació d'adreces i geocodificació de la informació d'afiliacions i comptes de cotització a la Seguretat Social, en col·laboració amb l'Àrea de Població i Territori, amb l'objectiu de millorar la ubicació geogràfica de la informació, permetre desagregacions territorials d'àmbit inframunicipal i classificacions territorials ad-hoc i diferents a les dels àmbits estàndard.
  • S'ha iniciat un projecte pilot experimental de web scraping per avaluar l'oportunitat d'utilitzar de manera estable l'ús d'aquesta tècnica per disposar d'informació sobre les constitucions, modificacions i dissolucions d'empreses a Catalunya, i de les seves característiques i ubicació de seu social, amb finalitats estadístiques.

En relació amb les actuacions estadístiques consolidades, el 2022 s'ha caracteritzat per la continuïtat i l'actualització de la informació i el plantejament de l'ampliació de plans de tabulació:

  • En l'àmbit de la producció estadística d'empreses i sectors de caràcter estructural, cal destacar les actuacions següents:
    • S'ha dut a terme l'explotació estadística i la publicació dels resultats de l'Enquesta territorial sobre equipament i ús de TIC a les llars 2021.
    • En relació amb l'Estadística industrial de productes, s'han produït canvis metodològics derivats de l'aplicació dels nous reglaments europeus, que han provocat un trencament de les sèries a partir de l'any de referència 2021 i una modificació del pla de tabulació de resultats tant a nivell sectorial com de productes.
  • Pel que fa a l'estadística laboral, es destaquen les actuacions següents:
    • S'ha redefinit l'Estadística de l'ocupació assalariada i autònoma segons afiliacions a la Seguretat Social. S'ha ampliat la informació disponible tant a nivell de variables com de desagregació en relació amb les anteriorment publicades al web de l'Idescat, i s'ha realitzat una revisió metodològica dels diferents criteris aplicats.
    • S'han difós els resultats de l'Enquesta anual d'estructura salarial 2020, que ofereix informació dels salaris segons les principals variables sociodemogràfiques i les característiques de l'ocupació.

Actuacions estadístiques d'empresa i ocupació 2022

Enquesta de clima empresarial de Catalunya

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Disseny del qüestionari, disseny i selecció de la mostra, contractació i control de l'empresa de treball de camp, i depuració i tabulació del fitxer de microdades.

Per a tots els trimestres del 2022, s'han publicat els resultats per al conjunt de Catalunya i per cada sector d'activitat econòmica:

  • indústria
  • construcció
  • comerç
  • hostaleria
  • resta de serveis

A partir d'aquesta estadística s'obtenen tabulacions específiques per a les demarcacions de les cambres de Lleida-Tàrrega, Terrassa i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

A més, s'han publicat els resultats referents als Mòduls d'actualitat empresarial del quart trimestre del 2021 i del primer, segon i tercer del 2022. Els mòduls han recollit informació sobre les dificultats per disposar d'aprovisionaments i l'Impacte en l'activitat empresarial del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna i de la crisi sanitària de la covid-19, entre d'altres temes d'interès.

Altres organismes participants: Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona.

Estadística del comerç amb l'estranger segons contingut tecnològic

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació estadística per oferir resultats d'exportacions i importacions de Catalunya amb l'estranger segons el contingut tecnològic dels productes industrials, en els àmbits de la Unió Europea i de la resta del món.

El 2022 s'ha continuat amb la producció habitual i s'han dut a terme treballs per al desenvolupament a la Plataforma Cerdà de la producció i difusió d'aquesta estadística.

Altres organismes participants: Agència Estatal d'Administració Tributària.

Directori d'empreses i establiments

Periodicitat: contínua

Actuacions: Elaboració del directori provisional corresponent a l'any 2020 segons el que preveu l'intercanvi d'informació sobre directoris d'empreses amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE), d'acord amb el que estableix el Conveni sobre cooperació estadística i intercanvi d'informació entre l'INE i l'Idescat.

El 2022 s'ha continuat proporcionant resultats per municipis i comarques per atendre peticions d'explotació a mida. També s'ha actualitzat el directori afegint l'any de referència 2021, i així es disposa de resultats des del 2012 fins al 2021, a 1 de gener.

Altres organismes participants: cambres de comerç de Catalunya; departaments de la Generalitat de Catalunya; Institut Nacional d'Estadística; Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; Agència Estatal d'Administració Tributària.

Índexs de comerç al detall

Periodicitat: mensual

Actuacions: Elaboració d'un indicador mensual que mesura l'evolució a curt termini de l'activitat de les empreses que operen en el sector del comerç al detall a Catalunya, a través de la variable volum de negoci, segons el tipus de producte.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística d'afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat

Periodicitat: mensual

Actuacions: Explotació mensual específica dels fitxers d'afiliats i afiliacions en tots els règims de la Seguretat Social, segons el municipi de residència padronal de l'afiliat, el sector d'activitat econòmica i les principals característiques demogràfiques (sexe, edat i nacionalitat).

També es difonen dades de temporalitat i parcialitat de les afiliacions a la Seguretat Social per compte d'altri, amb encreuaments per sexe, edat, nacionalitat i sector d'activitat, i dades del grau de temporalitat i parcialitat per sexe.

Altres organismes participants: Tresoreria General de la Seguretat Social; Institut Social de la Marina.

Estadística de l'ocupació assalariada i autònoma segons afiliacions a la Seguretat Social

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Explotació a últim dia del trimestre dels fitxers d'afiliacions en el Règim general de la Seguretat Social segons la ubicació del compte de cotització i en el Règim especial dels treballadors autònoms segons la ubicació de la seva activitat. Els resultats es desagreguen per sector, secció i divisió d'activitat econòmica i per grandària del compte de cotització.

A partir del 2022 l'Idescat és l'organisme responsable d'aquesta actuació estadística i publica els resultats detallats a partir del desembre del 2020.

Altres organismes participants: Tresoreria General de la Seguretat Social; Institut Social de la Marina.

Estadística estructural d'empreses del sector serveis

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització anual per a Catalunya, per a l'any 2020, dels resultats de l'Estadística estructural d'empreses del sector serveis per conèixer les característiques estructurals i estimar les macromagnituds més rellevants de les empreses del sector serveis no comercials.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística estructural d'empreses del sector comerç

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització anual per a Catalunya, per a l'any 2020, dels resultats de l'Estadística estructural d'empreses del sector comerç per conèixer les característiques estructurals i estimar les macromagnituds més rellevants de les empreses del sector comerç.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística d'empreses i establiments

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització per al 2021 de resultats anuals a partir del directori d'empreses i establiments de l'Institut Nacional d'Estadística.

S'ofereixen resultats segons les branques d'activitat econòmica per a les empreses amb activitat econòmica a Catalunya i per condició jurídica i estrats de nombre d'assalariats.

Fins a l'any de referència 2018 el concepte d'empresa coincidia amb el d'unitat legal, però ha canviat a partir del 2019. El nou concepte estadístic d'empresa incideix en l'estructura organitzativa, l'autonomia de decisió i l'orientació al mercat de l'empresa. En definitiva, es prioritzen els factors econòmics de les unitats davant de la visió tradicional, més orientada als aspectes legals. Les unitats legals que no formen part de grups d'empreses se segueixen considerant empreses per si mateixes.

Les dades de l'any 2021 s'han continuat presentant tant amb la nova definició com amb l'antiga.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística d'estructura salarial

Periodicitat: anual

Actuacions: El 2022 s'han difós els resultats de l'Enquesta anual d'estructura salarial 2020, que ofereix informació dels salaris segons les principals variables sociodemogràfiques (sexe, edat i nacionalitat) i segons les principals característiques de l'ocupació (sector d'activitat, tipus d'ocupació, tipus de contracte i tipus de jornada). També ofereix el guany mitjà per hora normal de treball per sexe i sectors d'activitat, tipus d'ocupació i tipus de contracte.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de costos laborals

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta trimestral de cost laboral i de l'Enquesta anual de cost laboral, per obtenir periòdicament informació estadística sobre el cost de la força de treball desagregat per components.

El 2022 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística sobre activitats en R+D

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de les estadístiques sobre activitats d'R+D, amb l'objectiu de conèixer el finançament i la despesa en recerca i desenvolupament en els diferents sectors d'execució i els recursos humans que s'hi destinen.

L'any 2022 s'han difós els resultats corresponents a l'any 2020.

Com cada any, el 2022 s'ha treballat amb la Secretaria d'Universitats i Recerca i amb l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ) en la renovació del directori que es tramet anualment a l'Institut Nacional d'Estadística i que constitueix la base de l'operació.

Altres organismes participants: Departament de Recerca i Universitats; Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de l'activitat en càmpings

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta d'ocupació en càmpings corresponent a l'any 2022, a partir dels fitxers facilitats per l'Institut Nacional d'Estadística, per obtenir el nombre de viatgers, les pernoctacions i el grau d'ocupació per categories de l'establiment, marques turístiques i origen geogràfic.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de l'activitat en allotjaments de turisme rural

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta d'ocupació en turisme rural corresponent a l'any 2022, a partir dels fitxers facilitats per l'Institut Nacional d'Estadística, per obtenir el nombre de viatgers, les pernoctacions i el grau d'ocupació per marques turístiques i origen geogràfic.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de l'activitat hotelera

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta d'ocupació hotelera corresponent a l'any 2022, a partir dels fitxers facilitats per l'Institut Nacional d'Estadística, per obtenir el nombre de viatgers, pernoctacions i grau d'ocupació per categories de l'establiment, marques turístiques i origen geogràfic.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de l'audiovisual

Periodicitat: anual

Actuacions: Caracterització del sector audiovisual a partir de l'explotació específica de l'Enquesta anual sobre les empreses de serveis a Catalunya i d'altres enquestes directes al sector, per conèixer l'evolució de la producció, la despesa i l'ocupació dels seus professionals. L'actuació també preveu el tractament d'arxius administratius que regulen l'activitat del sector i l'explotació d'operacions estadístiques adreçades a la població en aquest àmbit.

L'any 2022 s'ha publicat la informació relativa al 2020.

Altres organismes participants: Consell de l'Audiovisual de Catalunya; Departament de Cultura; Departament de la Presidència; Institut Català de les Empreses Culturals; Institut Nacional d'Estadística.

Estadística sobre innovació a les empreses

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació per a Catalunya de l'Enquesta d'innovació a les empreses per a l'any 2020, a partir del fitxer facilitat per l'Institut Nacional d'Estadística, amb l'objectiu d'obtenir diferents indicadors sobre el procés d'innovació de les empreses, tant els referits a la innovació de producte com de processos de negoci.

Altres organismes participants: Departament d'Empresa i Treball; Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de població activa

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya dels fitxers de l'Enquesta de població activa trimestrals i anuals.

El 2022 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística del comerç amb l'estranger

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació estadística per oferir resultats d'exportacions i importacions de Catalunya amb l'estranger. Es presenta la informació per diverses classificacions (TARIC, destinació econòmica dels béns, CUCI-Rev. 4 i CCAE-2009) i per àrees geogràfiques i països.

El 2022 s'ha continuat amb la producció habitual, però també s'ha seguit treballant en diferents aspectes per a la migració a la Plataforma Cerdà de la producció i difusió d'aquesta Estadística.

Altres organismes participants: Agència Estatal d'Administració Tributària.

Estadística del turisme a Catalunya dels residents de la resta de l'Estat

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació trimestral de l'Enquesta de turisme de residents de l'Institut Nacional d'Estadística, amb l'objectiu de conèixer les principals característiques dels viatges a Catalunya dels residents de la resta de l'Estat.

El 2022 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística del turisme dels residents de Catalunya

Periodicitat: trimestral i anual

Actuacions: Explotació trimestral de l'Enquesta de turisme de residents de l'Institut Nacional d'Estadística, amb l'objectiu de conèixer les principals característiques dels viatges dels residents de Catalunya amb destinació a Catalunya, a la resta de l'Estat i a l'estranger.

El 2022 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística dels visitants estrangers

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació per als mesos del 2022 de l'Estadística de moviments turístics en frontera i l'Enquesta de despesa turística de l'Institut Nacional d'Estadística, per conèixer les principals característiques del turisme estranger a Catalunya.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de la despesa dels visitants estrangers

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació per als mesos del 2022 de l'Estadística de moviments turístics en frontera i Enquesta de despesa turística de l'Institut Nacional d'Estadística, per conèixer la despesa del turisme estranger a Catalunya.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de la inserció laboral dels graduats universitaris

Actuacions: L'any 2022 s'ha validat exhaustivament la informació de base, s'ha detallat el pla de tabulació i s'han iniciat les tasques d'automatització del càlcul amb l'objectiu de poder difondre els primers resultats el 2023.

Per al càlcul d'aquests indicadors és fonamental l'ús de registres administratius, com el fitxer d'estudiants universitaris i el Registre d'afiliats i afiliacions a la Seguretat Social, entre d'altres.

Altres organismes participants: Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

Estadística i comptes de les empreses culturals

Periodicitat: anual

Actuacions: Estadística de síntesi que recull un conjunt de magnituds econòmiques i d'indicadors rellevants de les empreses de l'àmbit cultural, que permet conèixer de manera precisa i fiable la grandària econòmica i l'evolució anual d'aquest sector.

El 2022 s'ha dut a terme l'actualització amb dades referides a l'any 2020.

Altres organismes participants: Departament de Cultura; Institut Nacional d'Estadística; Agència Estatal d'Administració Tributària.

Estadística i comptes de les empreses del turisme

Periodicitat: anual

Actuacions: Estadística de síntesi que fa possible un seguiment multidimensional del sector del turisme amb periodicitat anual, des de la perspectiva empresarial, i que inclou la publicació dels resultats empresarials bàsics i d'altres indicadors rellevants.

El 2022 s'ha actualitzat aquesta Estadística amb dades referides a l'any 2020.

Altres organismes participants: Departament d'Empresa i Treball; Institut Nacional d'Estadística.

Estadística i comptes de les empreses del sector TIC

Periodicitat: anual

Actuacions: Estadística de síntesi de periodicitat anual que, mitjançant la recopilació d'informació estadística de diverses fonts, pretén il·lustrar la situació de les empreses del sector TIC segons la delimitació del sector proposada per l'OCDE.

El 2022 s'ha dut a terme l'actualització amb dades referides a l'any 2020.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística; Agència Estatal d'Administració Tributària.

Estadística estructural d'empreses de la indústria

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització anual per a Catalunya per a l'any 2020 dels resultats de l'Estadística estructural d'empreses del sector industrial per conèixer les característiques estructurals i estimar les macromagnituds més rellevants per branques d'activitat de les empreses del sector industrial.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística industrial de productes

Periodicitat: anual

Actuacions: Treballs necessaris per a l'actualització anual per a Catalunya dels resultats de l'Enquesta industrial de productes corresponent a l'any 2021 (provisionals) i 2020 (definitius). Aquests treballs s'han centrat fonamentalment en les modificacions introduïdes en la llista PRODCOM, que codifica els productes investigats per l'Enquesta.

L'objectiu és obtenir informació detallada del valor i la quantitat de les vendes d'un conjunt de productes que cobreixen la major part del sector industrial.

Degut als canvis metodològics que ha tingut l'estadística en aplicació dels nous reglaments europeus es produeix un trencament de sèrie a partir de l'any de referència del 2021. Per motius de fiabilitat estadística les dades de productes s'han publicat a nivell de 6 dígits PRODCOM i les dades s'han publicat per divisió i branques.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística longitudinal de vides laborals

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació anual específica per a Catalunya dels fitxers de la Mostra contínua de vides laborals, per obtenir informació estadística de les persones que hagin estat en situació d'afiliació en alta o hagin rebut alguna pensió contributiva de la Seguretat Social en algun moment de l'any de referència.

Es difonen resultats per a Catalunya, províncies i municipis de més de 40.000 habitants.

L'any 2022 no s'han pogut difondre els resultats de l'Estadística longitudinal de vides laborals 2021, degut al canvi en el sistema de cessió dels fitxers de la Mostra contínua de vides laborals per part de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Estadística sobre l'ús de TIC i del comerç electrònic a les empreses

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació específica per a les empreses amb seu a Catalunya del fitxer de microdades corresponent a l'any 2021–2022 de l'Enquesta sobre l'ús de tecnologies de la informació i la comunicació i del comerç electrònic a les empreses de l'Institut Nacional d'Estadística.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística sobre equipament i ús de TIC a les llars

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació específica per a les llars catalanes del fitxer de microdades corresponent a l'any 2022 de l'Enquesta sobre l'ús de tecnologies de la informació i la comunicació a les llars de l'Institut Nacional d'Estadística.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística territorial sobre equipament i ús de TIC a les llars

Periodicitat: biennal

Actuacions: Tabulació de resultats comarcals de l'Enquesta territorial sobre TIC a les llars corresponent a l'any 2021, i d'altres per al conjunt de Catalunya que complementen els de l'enquesta de l'INE. Aquesta operació té caràcter biennal.

Els resultats d'aquesta operació complementen la informació proporcionada per l'Enquesta sobre equipament i ús de TIC a les llars de l'Institut Nacional d'Estadística.

Índex de preus industrials

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació de l'arxiu lliurat per l'Institut Nacional d'Estadística amb la finalitat de mesurar l'evolució dels preus dels productes fabricats per les branques industrials, per grans sectors industrials i per seccions i divisions, en la primera etapa de la seva comercialització.

El 2022 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Índex de producció industrial

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació de l'arxiu lliurat per l'Institut Nacional d'Estadística per mesurar l'evolució del volum del valor afegit brut generat per les branques industrials, per grans sectors industrials i per seccions i divisions (és a dir, mesura els canvis en la producció industrial sense l'efecte dels preus). També es fa el càlcul dels grans sectors industrials corregits d'efecte calendari.

El 2022 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Índex de vendes en grans superfícies

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Elaboració d'un indicador que ofereix informació de les vendes en alimentació i resta de productes a les grans superfícies no especialitzades amb una superfície superior a 2.500 metres quadrats.

El 2022 s'ha continuat amb la producció habitual.

Índex de volum de negoci a la indústria

Periodicitat: mensual

Actuacions: Elaboració d'un índex de volum de negoci a la indústria per destinació econòmica dels béns, per tal de reflectir l'evolució conjuntural de la facturació de les empreses industrials de Catalunya.

El 2022 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Indicador de confiança empresarial

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Obtenció d'indicadors sintètics per a Catalunya a partir de la integració de mostres de l'Enquesta de clima empresarial de Catalunya i l'operació de l'Institut Nacional d'Estadística sobre els indicadors de confiança empresarial.

Aquests indicadors, de periodicitat trimestral, es basen en l'opinió dels empresaris catalans i es calculen a partir d'una metodologia harmonitzada per garantir la comparabilitat amb els indicadors del conjunt de l'Estat.

Per a tots els trimestres del 2022, s'han publicat els resultats per a cada sector d'activitat econòmica (indústria, construcció, comerç, hostaleria i transport, i resta de serveis). També es difon l'índex de confiança empresarial harmonitzat per grandària de l'establiment i per agrupacions de demarcacions camerals.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Indicadors conjunturals d'activitat del sector serveis

Periodicitat: mensual i trimestral

Actuacions: Elaboració de dos indicadors del sector serveis: Indicador d'activitat del sector serveis per volum de negoci (IASSVN) i l'Indicador conjuntural de producció del sector serveis (IPROSS). L'IASSVN reflecteix l'evolució conjuntural de l'activitat real d'aquest sector a través de la variable volum de negoci. El volum de negoci comprèn els imports facturats per l'empresa per a la prestació de serveis i venda de béns, que són objecte de l'activitat de l'empresa. Pel que fa a l'IPROSS, s'elabora un indicador per conèixer l'evolució real del valor afegit brut del sector serveis.

El 2022 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Indicadors de posició competitiva del sector industrial

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Treballs de revisió i actualització de la metodologia emprada en el càlcul dels indicadors per mesurar la competitivitat del sector industrial català, que tenen en compte l'evolució de les taxes de canvi, dels preus i de les quotes de mercat.

Altres organismes participants: Departament d'Economia i Hisenda.

Indicadors de rendibilitat del sector hoteler

Periodicitat: mensual i anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta d'ocupació hotelera d'àmbit estatal per conèixer la facturació mitjana per habitació ocupada (ADR) i els ingressos per habitació disponible (RevPAR), per marques turístiques i categories dels establiments.

El 2022 s'ha continuat amb la producció habitual.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Indicadors dels sectors i productes d'alta tecnologia

Actuacions: L'any 2022 s'ha procedit a adaptar la publicació dels resultats dels indicadors dels sectors i productes d'alta tecnologia, dels sectors industrials i de serveis als nous requeriments de difusió de resultats al web de l'Idescat.

Indicadors territorials de població activa

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Explotació específica de l'Enquesta de població activa i fonts administratives com el Padró municipal d'habitants, el Registre d'aturats registrats i el fitxer d'afiliacions a la Seguretat Social, per obtenir indicadors territorials d'activitat, ocupació i atur en l'àmbit municipal i comarcal mitjançant tècniques de modelització estadística.

El 2022 ha continuat aturada la investigació de models alternatius als calculats fins al moment per obtenir els indicadors territorials.

Registre estadístic d'entitats

Periodicitat: contínua

Actuacions: Treballs preparatoris del sistema del Registre d'empreses de Catalunya en el qual, sobre la base del directori d'empreses i establiments de les empreses catalanes, s'ha d'integrar tota la informació disponible sobre aquestes empreses derivada de registres administratius i de diferents operacions d'enquesta.

El 2022 s'ha seguit actualitzant l'inventari de fonts, s'ha aprofundit en el conjunt de requeriments necessaris per construir el Registre i s'ha continuat amb els treballs de delimitació de la informació del Registre que es pot difondre, preservant el secret estadístic i les dades de caràcter personal.

Estadística de filials d'empreses estrangeres a Catalunya

Actuacions: S'ha publicat l'explotació específica per a Catalunya de l'Estadística estructural d'empreses dels sectors de la indústria, el comerç i els serveis, amb l'objectiu de conèixer les característiques estructurals més rellevants de les filials d'empreses estrangeres localitzades a Catalunya, des del doble vessant d'empreses amb establiments a Catalunya i d'empreses amb seu a Catalunya.

El 2022 s'han publicat les taules corresponents a l'any 2019.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Compte de fluxos de materials

Periodicitat: anual

Actuacions: Aquesta estadística mostra de forma sistemàtica, comparable i detallada els inputs físics de materials que entren en el sistema econòmic i els outputs generats en unitats físiques (tones). Aquest compte permet obtenir un conjunt d'indicadors agregats de l'ús de recursos naturals, dels quals es poden derivar indicadors sobre la productivitat dels recursos en relació amb el PIB, per exemple. El projecte se situa dins l'àmbit de la comptabilitat mediambiental (CMA).

El 2022 s'han publicat les taules referides a l'any 2018 i 2019, a partir d'una adaptació de la metodologia d'Eurostat a l'àmbit de Catalunya.

Evolució del perímetre de les activitats econòmiques de l'àmbit de la indústria

Actuacions: Revisió periòdica del perímetre vigent, a nivell estadístic i analític, de les activitats econòmiques que formen part de l'àmbit de la indústria, que permeti tenir una visió de futur del sector que inclogui els serveis d'alt valor afegit i d'alt contingut tecnològic. Aquesta actuació està inclosa en el Pacte nacional per a la indústria, un acord programàtic derivat de la resolució del Parlament 251/XI, de 13 de juliol de 2016.

Aquesta actuació estadística no s'ha dut a terme.

Altres organismes participants: Departament d'Empresa i Treball.

Estadística territorial d'empreses i establiments

Actuacions: Distribució per municipis del nombre d'empreses i establiments amb activitat a Catalunya, segons diversos criteris de classificació (sectors d'activitat, grandària, condició jurídica, etc.), a partir de la informació del Registre estadístic d'entitats (REE) i de diversos registres administratius que es detallen en l'actuació estadística d'elaboració del REE.

Aquesta actuació estadística no s'ha dut a terme.

Estadística del mercat de treball de les persones amb discapacitat

Actuacions: L'any 2022 s'han difós els resultats de l'Estadística del mercat de treball de les persones amb discapacitat per al període 2020. Aquesta Estadística té com a objectiu principal obtenir informació sobre la relació amb el mercat de treball de la població de 16 a 64 anys amb un grau de discapacitat oficialment reconegut i que resideix en habitatges familiars principals.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Compte satèl·lit del turisme

Actuacions: Elaborar una representació sistemàtica, comparable i completa de l'activitat turística adaptada als conceptes, definicions i classificacions que figuren en el manual metodològic del Compte satèl·lit del turisme (CST) elaborat per l'Organització Mundial del Turisme (OMT). Els resultats s'obtenen mitjançant l'elaboració de síntesis i anàlisis a partir de diverses fonts estadístiques.

Aquesta actuació estadística no s'ha dut a terme.

Altres organismes participants: Departament d'Empresa i Coneixement.

Indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible (UE)

Actuacions: L'any 2022 s'han dut a terme els treballs d'actualització de la bateria, en aquells indicadors publicats el 2021, alhora que s'han anat incorporant, de manera progressiva i continuada, tots aquells indicadors que s'han pogut homologar als criteris metodològics d'Eurostat.

Altres organismes participants: Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible.

Indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible (ONU)

Actuacions: L'any 2022 s'han dut a terme els treballs d'actualització de la bateria, en aquells indicadors publicats el 2021. Alhora, s'han anat incorporant nous indicadors i s'ha continuat amb els treballs metodològics i d'elaboració del marc d'indicadors, que serveixen per al seguiment dels objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 a Catalunya, amb l'objectiu de completar-lo amb tots els que superin els criteris de qualitat, solidesa i adequació als criteris metodològics preestablerts.

Altres organismes participants: Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible.

Indicadors de l'economia circular

Actuacions: L'any 2022 s'han dut a terme els treballs d'anàlisi de la viabilitat per a la construcció i difusió d'un marc d'indicadors anuals dels indicadors de l'economia circular per a Catalunya prenent com a referència la bateria d'indicadors d'Eurostat. Una economia circular té com a objectiu mantenir el valor dels productes, materials i recursos durant el major temps possible, retornant-los al cicle del producte al final del seu ús, tot minimitzant la generació de residus. El marc de seguiment de l'economia circular, tal com va establir la Comissió Europea, consta de deu indicadors, alguns dels quals es desglossen en subindicadors.