Saltar al contingut principal

Memòria executiva 2022

1. Planificació

Durant l'any 2022 l'Idescat ha procedit a la tramitació de l'Avantprojecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2023–2028 i de modificació de la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya. A partir de l'aprovació del Govern (29 de març del 2022), el Projecte de llei va completar la tramitació parlamentària fins que el Ple del Parlament de Catalunya celebrat el 19 d'octubre del 2022 va rebutjar l'esmentat Projecte de llei.

En conseqüència, s'ha prorrogat la vigència de la Llei 5/2016, de 23 de desembre, del Pla estadístic de Catalunya 2017–2020 i de modificació de la Llei 23/1998, d'estadística de Catalunya, en el marc de la qual s'ha elaborat i tramitat la proposta de Programa anual d'actuació estadística per a l'any 2023.

També, com cada any, ha desenvolupat el Programa anual d'actuació estadística del 2022 i ha dut a terme l'informe de compliment del Programa anual d'actuació estadística del 2021.

Actuacions del PAAE 2022. Per àmbits i tipus
Consolidades Noves Total
Població 26 6 32
Economia 34 4 38
Sectors econòmics 65 1 66
Treball i societat 61 9 70
Condicions de vida i protecció social 37 11 48
Territori i medi ambient 36 0 36
Metodologia i normalització 7 1 8
Registres estadístics i directoris 7 2 9
Georeferenciació i estadística de base territorial 10 1 11
Indicadors i estadística de síntesi 4 6 10
Difusió i promoció de l'estadística 2 0 2
Total 289 41 330

A més, al llarg d'aquest any l'Idescat ha donat suport metodològic i logístic a 23 actuacions estadístiques del Sistema estadístic de Catalunya, en què participava com a organisme col·laborador.

D'altra banda, l'any 2022 ha subscrit 10 convenis o acords de pròrroga de convenis vigents per elaborar projectes específics, anàlisis estadístiques i altres projectes d'interès. Al costat d'aquesta línia d'acords, l'Idescat manté la política d'acollir alumnes universitaris en pràctiques curriculars i extracurriculars, per participar en projectes diversos d'interès, com a fórmula de compromís amb els futurs professionals de l'estadística i altres camps del coneixement.

Finalment, en relació amb l'intercanvi d'informació entre l'Idescat i l'INE, durant l'any 2021 l'Idescat ha rebut de l'INE dades relatives a 61 estadístiques d'interès estatal i ha tramès a l'INE dades relatives a 16 estadístiques.

2. Producció

2.1. Població i territori

L'estadística demogràfica de l'Idescat s'actualitza contínuament per captar informació dels nous fenòmens que tenen un impacte en la demografia catalana, com ara l'estadística dels indicadors covid-19, que es va incorporar l'any 2020. Aquest any 2022 s'ha incorporat informació sobre l'arribada de població procedent d'Ucraïna arran de la crisi humanitària generada per la guerra, concretament la població ucraïnesa en alta al Registre central d'assegurats (RCA) a partir de l'1 de març del 2022. També es publiquen les altes mensuals de població ucraïnesa en el padró municipal d'habitants.

Entre les novetats de l'any 2022 destaca la publicació per primera vegada de dos nous productes:

  1. Grau d'urbanització dels municipis

    Estadística elaborada d'acord amb la metodologia d'Eurostat, que classifica els municipis en tres categories: Ciutats grans o àrees densament poblades, Ciutats mitjanes o àrees semidenses i Àrees rurals o àrees de densitat de població baixa. S'han delimitat i classificat els municipis en cadascuna de les tres categories els anys 2018, 2019 i 2020.

  2. Xarxa de transports

    Informació bàsica per calcular la distribució de costos per desplaçar-se entre dos punts d'espai. Aquesta té moltes aplicacions, per exemple el càlcul en temps per arribar a certes infraestructures depenent de la seva localització, o el càlcul dels municipis rurals remots de Catalunya, definits com aquells municipis rurals pels quals la mediana del temps de desplaçament fins a la ciutat gran més propera és superior als 45 minuts.

En relació amb l'aprofitament estadístic dels registres administratius, l'any 2022 s'ha treballat en diverses línies per consolidar i millorar l'exhaustivitat i la qualitat de les dades i s'han iniciat els treballs per a la construcció de les llars dins del Registre estadístic de població (REP). D'altra banda, el Registre estadístic de territori (RET) per primera vegada inclou, a més de les adreces de la població, les adreces dels comptes de cotització de la Tresoreria General de la Seguretat Social i les adreces de treball dels autònoms afiliats.

L'any 2022 destaca en la producció d'estadística demogràfica la publicació de 3 noves projeccions de població que tenen com a base l'any 2021: les Projeccions de població i dues projeccions derivades de les anteriors: Projeccions de població activa i Projeccions de població municipal.

Dos mapes de la projecció de població a Catalunya (població de 65 anys o més). La base correspon a l'any 2021 i l'horitzó de la població és l'any 2041.

Finalment, les estadístiques demogràfiques han estat les primeres a ser consultables en el format de dades obertes al web de l'Idescat.

2.2. Economia i societat

Pel que fa a les macromagnituds econòmiques, s'ha actualitzat del Marc input-output de l'economia catalana (MIOC) 2016, i s'ha iniciat el disseny del projecte tècnic del nou MIOC 2021, la publicació dels resultats del qual es preveu per a l'any 2024.

En l'àmbit de les estadístiques socials, s'han publicat els resultats de l'Enquesta del finançament i la despesa de l'ensenyament privat (EFDE) 2020–2021, que pretén recollir la informació sobre l'estructura, activitat i situació econòmica dels centres d'ensenyament privat a Catalunya. També s'han fet els treballs de camp de l'Enquesta de condicions de vida 2022 i s'han publicat els resultats de l'Enquesta de condicions de vida 2021. Aquesta enquesta està integrada dins les Estadístiques de la Unió Europea sobre la renda i condicions de vida (EU-SILC) i proporciona indicadors dels nivells de pobresa i de desigualtat de renda, entre d'altres. Per acabar, convé destacar també la finalització del projecte tècnic de l'Enquesta de l'ús del temps, així com la definició de les etapes del futur treball de camp per a la seva realització.

Gràfic amb l'evolució de la població amb privació material severa a Catalunya, segons el tipus de privació, en percentatge, de l'any 2013 al 2020

En el marc d'altres estadístiques d'economia i societat, cal destacar la publicació enguany dels resultats del Cens agrari de l'any 2020. El Cens agrari és una operació estadística decennal que permet obtenir informació desagregada territorialment per municipis, comarques, àmbits del Pla territorial, províncies i Catalunya.

2.3. Empresa i ocupació

L'any 2022 s'han dut a terme els treballs metodològics i d'elaboració que han permès ampliar el nombre d'indicadors disponibles per als objectius de desenvolupament sostenible (ODS), i s'ha procedit a l'actualització anual dels indicadors ja publicats. També s'ha publicat la desagregació per sexe dels indicadors dels ODS de l'agenda 2030 de Nacions Unides. Catalunya disposa de dos sistemes d'indicadors: els de la Unió Europea, que tenen com a referència els indicadors d'Eurostat per al context europeu, i els de Nacions Unides, que permeten mesurar l'assoliment dels ODS a Catalunya a escala global.

D'altra banda, els Mòduls d'actualitat empresarial de l'Enquesta de clima empresarial corresponents als trimestres del 2022 s'han orientat a avaluar l'impacte en les empreses de les dificultats per disposar d'aprovisionaments, del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna i de l'increment de preus de l'energia.

Pel que fa a la innovació de la producció estadística, destaca la difusió dels resultats del Compte de fluxos de materials de l'economia catalana per als anys 2018 i 2019. Aquesta actuació estadística presenta els inputs físics de materials que entren en el sistema econòmic i els outputs generats en unitats físiques, d'acord amb Eurostat.

També s'ha dut a terme l'explotació estadística i la publicació dels resultats de l'Enquesta territorial sobre equipament i ús de TIC a les llars 2021.

Finalment, s'han difós els resultats de l'Enquesta anual d'estructura salarial 2020, que ofereix informació dels salaris segons les principals variables sociodemogràfiques i les característiques de l'ocupació.

3. Normalització

De les actuacions que s'han dut a terme l'any 2022 en l'àmbit de les classificacions en destaquem l'adaptació al català de la Nomenclatura combinada d'àmbit comunitari (edició 2022).

Pel que fa als codis territorials, s'ha participat en l'elaboració d'un indicador del grau d'urbanització dels municipis de Catalunya, a partir de l'indicador DEGURBA d'Eurostat. També s'ha col·laborat amb el govern de les dades impulsat per l'Administració digital, aportant la informació necessària relativa a les nomenclatures territorials.

Finalment, i com cada any, s'ha participat en les reunions de la Comissió de Toponímia de Catalunya.

4. Difusió

L'Idescat publica el calendari de resultats previst de tot l'any i, quan es fan públics els resultats, els difon a través de novetats, notes de premsa, piulades al seu canal de Twitter (@idescat) i entrades al perfil de LinkedIn. Addicionalment, l'Idescat també disposa de diversos serveis de consultes: un servei d'atenció personalitzada per part de professionals de l'estadística per atendre consultes i dubtes sobre informació estadística oficial, un servei d'elaboració de resultats a mida per a les dades que no es publiquen al web i un servei d'atenció als mitjans de comunicació.

Durant l'any 2022, les línies principals d'actuació han estat l'impuls donat al projecte Dades obertes amb l'obertura de dades agregades i la creació de l'apartat de descàrrega de conjunts de dades, un nou projecte de comunicació basat en l'elaboració d'infografies que permeten una visualització i una lectura fàcil dels principals resultats estadístics, i la millora de la informació sobre les enquestes en curs al web de l'Idescat amb el seu aflorament dinàmic.

Infografia de l'Estadística sobre activitats en R+D de l'any 2020 i infografia de l'Enquesta de condicions de vida de l'any 2021

L'any 2022 les visites al web de l'Idescat s'han mantingut en 2,8 milions. Més del 36% de les visites s'han fet des de dispositius mòbils o tauletes.

Estadístiques més consultades. 2022
Nombre de visites
Padró municipal d'habitants 278.411
Noms i cognoms de la població 125.418
Estimacions de població 104.280
Enquesta de població activa 77.977
Noms dels nadons 71.257
Índex de preus de consum 58.373
Estadística de la covid-19 55.417
Estadística de naixements 36.886
Índex socioeconòmic territorial 31.348
Estadística de dades meteorològiques i monitoratge climàtic 31.263

Durant l'any 2022, els productes de recopilació estadística (síntesi) van continuar sent els més visitats: quatre dels cinc productes amb més visites del web van ser d'aquest tipus, on destaca El municipi en xifres, amb més del doble de visites que el següent producte més visitat.

Productes més consultats. 2022
Nombre de visites
El municipi en xifres 638.435
Anuari estadístic de Catalunya 304.554
Classificacions estadístiques 202.653
Indicadors anuals 170.790
Indicadors de conjuntura econòmica 132.141

5. Recerca i desenvolupament

Portada del volum 46 de la revista SORT

L'any 2022 és el vintè de la revista SORT (Statistics and Operations Research Transactions), publicació científica internacional coeditada per l'Idescat i set universitats catalanes, orientada a la recerca aplicada en l'àmbit de l'estadística, la investigació operativa, la bioestadística i l'estadística oficial. Des del 2007 la revista SORT està indexada a les bases de dades del Science Citation Index Expanded. L'any 2021 el factor d'impacte es va situar a 1,759.

6. Recursos i organització

Els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2022 s'han aprovat amb la Llei 1/2021, de 29 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022 i han estat publicats al DOGC el dia 31 de desembre del 2021. El pressupost de despeses per al 2022 de l'Idescat es va aprovar per un import de 8.272.169,30, cosa que representa un increment del 4,44% respecte de l'import del pressupost de l'exercici 2021.

Pressupost de la despesa. 2022
Capítol Import (€)
1. Remuneració de personal 5.840.703,72
2. Despeses de béns corrents i serveis 1.827.764,89
4. Transferències corrents 19.700,00
6. Inversions reals 564.000,69
8. Variació d'actius financers 20.000,00
Total 8.272.169,30

La plantilla de l'Idescat a 31 de desembre de 2022 estava integrada per 109 persones, de les quals 58 eren dones i 51 eren homes.

Infografia del personal de l'Idescat, per sexe i unitat orgànica, de l'any 2022